Provincies

Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste provinciale programma’s en financiële regelingen die (indirect) innovaties ondersteunen en helpen om emissie-uitstoot door de veehouderij te verminderen.
Groene velden vanuit een luchtfoto, sizsus via iStock
Bron foto: sizsus (iStock)

Algemene informatie

Inhoudsopgave

Op de website van Bij12 is veel algemene informatie te vinden over de opgave waar provincies voor staan ten aanzien van emissiereductie door de veehouderij. Ook is er een Informatiepunt Stikstof en Natura 2000 ingericht. Een kennis-, leer- en informatiecentrum voor burgers, professionals en organisaties op het gebied van stikstof en natuur.

Drenthe

Duurzaam Boeren Drenthe beloont en ondersteunt boeren op weg naar meer kringlooplandbouw, biodiversiteit en landschapskwaliteit. Daarnaast is er het programma BoerenPerspectief Drenthe waar boeren onafhankelijk sociaal-economische begeleiding kunnen krijgen om strategische keuzes te maken voor hun toekomst. Ook zijn er verschillende subsidiemaatregelen.

Flevoland

Op de site van de provincie Flevoland is veel achtergrondinformatie te vinden over hoe de provincie vormgeeft aan het Flevolandse platteland van de toekomst. Daarnaast is op de site een overzicht te vinden van alle Flevolandse-GLB-regelingen.

Friesland

In het programma BoerenPerspectief Friesland kunnen boeren onafhankelijk sociaal-economische begeleiding krijgen om strategische keuzes te maken voor hun toekomst. Ook zijn er verschillende subsidiemogelijkheden.

Gelderland

De provincie Gelderland geeft op haar website verschillende inspirerende voorbeelden van bedrijven die zijn verduurzaamd. Ook zijn er verschillende subsidiemogelijkheden.

Groningen

In het programma Toekomst Landelijk Gebied werkt de provincie Groningen aan natuurherstel als voorwaarde voor een gezonde leefomgeving en een gezonde landbouwsector. Daarnaast is er het programma BoerenPerspectief Groningen waar boeren onafhankelijk sociaal-economische begeleiding kunnen krijgen om strategische keuzes te maken voor hun toekomst. Ook zijn er verschillende subsidieregelingen.

Limburg

Op dit moment wordt gewerkt aan het Limburgs Offensief Stikstof, een geborgde aanpak voor stikstofreductie en natuurherstel. Eind mei 2025 worden de contouren van dit plan besproken met Provinciale Staten en zal er op de site van de provincie meer over te lezen zijn.

Noord-Brabant

Brabant wil een groene proeftuin zijn voor duurzame, innovatieve oplossingen waarin een goede balans tussen landbouw- en voedselproductie en de omgeving centraal staat. Op Landbouw en Voedsel Brabant staan deze ambitie en de aanverwante programma’s verder uitgelicht.

Noord-Holland

Het Landbouwportaal Noord-Holland helpt boeren op weg met kennis. Ook biedt de provincie verschillende subsidiemogelijkheden. Daarnaast is er het programma BoerenPerspectief Noord-Holland waar boeren onafhankelijk sociaal-economische begeleiding kunnen krijgen om strategische keuzes te maken voor hun toekomst.

Overijssel

De provincie Overijssel zet zich in voor een goed sociaal-economisch perspectief, een toekomstbestendige landbouwsector en het herstel van natuur, het watersysteem en het klimaat. Op Toekomst voor ons Platteland vind je meer nieuws en informatie, en zie je inspirerende verhalen.Ook zijn er subsidies te vinden voor technische innovaties.

Utrecht

Met de Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw(UMDL) stimuleert de provincie agrariërs om stappen te zetten richting een meer natuurinclusieve kringlooplandbouw door middel van doelsturing en kennisdeling. Om agrariërs te ondersteunen biedt de provincie met de Vraagbaak Landbouw één centraal aanspreekpunt aan wij zij hun vragen kunnen stellen. Agrariërs die aan de slag willen met verduurzaming en biodiversiteitsverbetering kunnen onder andere aanspraak doen op de subsidies Agroforestry en Kleine Landschapselementen. Daarnaast zijn er nog veel verschillende subsidiemogelijkheden.

Zeeland

De Provincie Zeeland bekijkt samen met medeoverheden, ondernemers en inwoners waar en met welke maatregelen we de hoeveelheid stikstof kunnen verminderen. De Zeeuwse aanpak richt zich op het herstel van de natuur, het verminderen van de stikstofuitstoot en het mogelijk maken van economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Op de website van de provincie staat alle informatie overzichtelijk bij elkaar.

Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland vindt het belangrijk om boeren te helpen om hun bedrijf duurzamer en financieel gezonder te maken. Tot 1 augustus 2025 staan er een aantal subsidies open om melkveehouderijen te helpen om minder ammoniak uit te stoten. Daarnaast hebben Gedeputeerde Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland een maatregelenpakket vastgesteld dat moet bijdragen aan stikstofreductie en natuurherstel.