Varkens

Nederland is een van de grootste exporteurs van varkensvlees in Europa en is het aan haar stand verplicht om een internationale voorloperrol te vervullen voor een duurzame en dierwaardige varkensketen. Tegelijkertijd staat de sector onder toenemende druk met als meest urgente, maar niet enige, uitdaging de uitstoot van stikstofverbindingen, ammoniak. Innovatie gaat ons helpen om deze uitdagingen te boven te komen en om de Nederlandse sector naar een hoger plan te tillen. Maar, dat gaat niet vanzelf.

Bestaande innovaties

Welke innovaties zijn er beschikbaar voor emissiereductie in de veehouderij? Hebben we een overzicht?

Er zijn veel innovaties in ontwikkeling of al in gebruik in de veehouderij. Hier vind je een interactieve kaart met concrete innovatieprojecten die momenteel in Nederland lopen. Zo krijg je als veehouder of bedrijf snel inzicht in welke oplossingen er zijn, waar ze getest worden en wie erbij betrokken zijn.

Waar vind ik voorbeelden van succesvolle innovaties?

Hier vind je een interactieve kaart met concrete innovatieprojecten die momenteel in Nederland lopen. Ook geeft de projectpagina op Groen Kennisnet een overzicht van de lopende projecten. Bij innovatieprogramma's vind je een overzicht van programma’s en websites die zich bezig houden met emissiereductie innovaties.

Voerinnovatie

items: [] items.length: 0 itemsArray: [ "1465054" ]

Dierinnovatie

items: [] items.length: 0 itemsArray: [ "1461729" ]

Varkenssector

Het reduceren van stikstofemissies kan niet los worden gezien van andere uitdagingen binnen de sector.

Zo kampt de varkenshouderij met:

  • lage marges, sterke internationale concurrentie en prijsvolatiliteit.
  • toenemende maatschappelijke eisen en regelgeving over hoe dieren worden gehouden.
  • zorgen over antibioticaresistentie en zoönosen.

Dit alles betekent dat stikstofreductie niet slechts een technische of enkelvoudige oplossing vraagt, maar een integrale benadering waarin innovatie een cruciale rol speelt. Innovatie dat past binnen een duurzame, dierwaardige varkenshouderij en dat kansen biedt om de stikstofproblematiek aan te pakken zonder de economische levensvatbaarheid van de sector volledig op het spel te zetten.

Hier werken we aan! Denk aan:

  • luchtwassers, mestverwerkingstechnieken, emissiearme stalvloeren en voeradditieven die ammoniakemissie reduceren.
  • herziening van bedrijfsmodellen, kleinschaliger of juist meer circulaire productiesystemen, en samenwerking tussen veehouders, natuurorganisaties en overheden.
  • gebruik van datamonitoring om emissies realtime te volgen en beter te sturen.

De uitdaging is groot: hoe kan de sector duurzaam worden hervormd zonder dat de sociaaleconomische structuur in de agrarische regio’s instort? Een succesvolle transitie vraagt niet alleen om technologische oplossingen, maar ook om beleidsmatige vernieuwing, financiële prikkels, gedragsverandering bij boeren én maatschappelijke betrokkenheid. Innovatie kan hierbij zowel versneller als verbindende factor zijn.Hier maken wij werk van.

Meld je hier